Over Leen een Fries

Ontdek de verhalen van de Friezen

Wat is Leen een Fries?

Met Leen een Fries delen we kennis van Friese inwoners. Er zijn namelijk eindeloos veel interessante verhalen uit Friesland te vertellen. Bovendien vinden we het belangrijk om de kennis van Friese inwoners over te dragen. Dit doen we door persoonlijke verhalen te vertellen. Met podcasts, artikelen, portretten en mini-documentaires. Uiteindelijk bundelen we alles in een digitale collectie. Zo blijven de verhalen die nu worden verteld, voor altijd bewaard.

Hoe werkt Leen een Fries?

Ieder jaar selecteren we twintig mensen als leen-Fries. Deze personen vormen samen de collectie van dat jaar. De leen-Friezen worden geselecteerd op basis van actuele thema’s. De thema’s van 2024 zijn migratie, vergrijzing, het menselijk lichaam, voedsel en taal.

Algemene informatie

Leen een Fries is een project van Fers. Fers is dé partner van de Friese bibliotheken op het gebied van o.a. leesbevordering, digitaal burgerschap, het versterken van gemeenschappen en meertaligheid. Daarnaast ondersteunt Fers de bibliotheken en andere culturele partners in Fryslân met facilitaire diensten. Leen een Fries is in 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad, opgezet als initiatief van de Friese bibliotheken en Fers. In 2022 is het project volledig vernieuwd, met het huidige Leen een Fries als resultaat. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door BNG Cultuurfonds en Fonds Cultuurparticipatie.

 

Team

Thillie Bremer – projectleiding & programma
Esther Kloosterman – marketing & programma
Maarten Dikken – fotografie
Sanne Terpstra – productie

Leen een Fries werkt samen met o.a. de Friese bibliotheken, Omrop Fryslân, Tresoar, New Noardic Wave en het Fries Museum.