Over leen een fries

Ontdek de verhalen van de Friezen

Wat is Leen een Fries?

Met Leen een Fries delen we kennis van Friese inwoners. Er zijn namelijk eindeloos veel interessante verhalen uit Friesland te vertellen. Bovendien vinden we het belangrijk om de kennis van Friese inwoners over te dragen. Dit doen we door persoonlijke verhalen te vertellen. Met podcasts, artikelen, portretten en mini-documentaires. Uiteindelijk bundelen we alles in een digitale collectie. Zo blijven de verhalen die nu worden verteld, voor altijd bewaard.

 

Algemene informatie

Leen een Fries is een project van Fers. Fers is dé partner van de Friese bibliotheken op het gebied van o.a. leesbevordering, digitaal burgerschap, het versterken van gemeenschappen en meertaligheid. Daarnaast ondersteunt Fers de bibliotheken en andere culturele partners in Fryslân met facilitaire diensten. Leen een Fries is in 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad, opgezet als initiatief van de Friese bibliotheken en Fers. In 2022 is het project volledig vernieuwd, met het huidige Leen een Fries als resultaat. 

team

Peter Reen (projectleider), Thillie Bremer (programma maker), Esther Kloosterman (marketing), Maarten Dikken (fotografie), Joran de Boer (podcasts interview en edit), Ira Helfferich (podcasts mixing en mastering), Esker van de Werken (podcasts muziek), Jelle van Gosliga (vormgeving), Joost Schotanus (website – Innovayo Media).

Leen een Fries werkt samen met o.a. de Friese bibliotheken, Omrop Fryslan, Het Clubhuis, Tresoar, Yung Frysk, NDC Mediagroep, New Noardic Wave, Obe, Sail Harlingen, Simmerdeis, Welcome to The Village.

 

Hoe werkt Leen een Fries?

Ieder jaar selecteren we twintig mensen als leen-Fries. Deze personen vormen samen de collectie van dat jaar. De leen-Friezen worden geselecteerd op basis van actuele thema’s.

Dit jaar zijn de thema’s:

Nieuwe of Friese identiteit

Dit thema gaat over zowel oude, als nieuwe (migratie)stromingen in Friesland. Denk aan geboren en getogen Friezen of nieuwkomers. Welke verhalen hebben zij te vertellen en wat weten we over hun geschiedenis? Als het gaat om identiteit kunnen we nog veel van elkaar leren.

 

De Waddenzee en het water

Friesland staat bekend om zijn waterlandschap. Binnen dit thema kijken we naar wat er zich onder en boven water afspeelt. Dit stroomt van de palingoorlog naar het opschonen van Friese meren met een sup.

 

Herwaardering van ambacht en vakmanschap

Ambacht is weer in opkomst! Het is een tegenhanger van de groeiende digitalisering. We kijken naar nieuwe vormen van Friese ambacht, zoals het maken van keramiek of het brouwen van speciaalbier.

 

Spiritualiteit en geloof

Friesland is een provincie met een opmerkelijke kerkelijke geschiedenis. Hoewel Friezen bekend staan als nuchter, zijn ze regelmatig op zoek naar zingeving. Dat is niet heel gek. Onze toekomst is een raadsel en het is prettig om hier duidelijkheid over te krijgen. Binnen dit thema kijken we naar geloof en spiritualiteit in de breedste zin van het woord.

 

Nieuw activisme

We zagen de afgelopen tijd meer demonstraties dan ooit. Mensen komen nadrukkelijker op voor hun rechten. Welke activisten zijn er in Friesland en waarom?