Over Leen een Fries

Ontdek de verhalen van de Friezen

Wat is Leen een Fries?

Met Leen een Fries delen we kennis van Friese inwoners. Er zijn namelijk eindeloos veel interessante verhalen uit Friesland te vertellen. Bovendien vinden we het belangrijk om de kennis van Friese inwoners over te dragen. Dit doen we door persoonlijke verhalen te vertellen. Met podcasts, artikelen, portretten en mini-documentaires. Uiteindelijk bundelen we alles in een digitale collectie. Zo blijven de verhalen die nu worden verteld, voor altijd bewaard.

Hoe werkt Leen een Fries?

Ieder jaar selecteren we twintig mensen als leen-Fries. Deze personen vormen samen de collectie van dat jaar. De leen-Friezen worden geselecteerd op basis van actuele thema’s. De thema’s van 2023 zijn de vereniging, de psyche, digitalisering, wonen en flora & fauna.

Nieuw activisme

We zagen de afgelopen tijd meer demonstraties dan ooit. Mensen komen nadrukkelijker op voor hun rechten. Welke activisten zijn er in Friesland en waarom?

Herwaardering van ambacht en vakmanschap

Ambacht is weer in opkomst! Het is een tegenhanger van de groeiende digitalisering. We kijken naar nieuwe vormen van Friese ambacht, zoals het maken van keramiek of het brouwen van speciaalbier.

De psyche

Onze mentale gezondheid staat onder druk. Dat is een landelijk gegeven. Op welke manier is dit in Friesland zichtbaar en hoe gaan de Friezen hier mee om?

Lang leve de vereniging

De samenleving wordt individualistischer. Hierdoor verandert ook de rol van de traditionele vereniging binnen de Friese gemeenschap. Korpsen en verenigingen verdwijnen of fuseren, maar er ontstaan ook nieuwe verenigingen. Wat voor verenigingen zijn er in Friesland, welke kennen we en welke niet, en wat is hun rol in de maatschappij?

Digitalisering

De wereld wordt steeds digitaler. De een kan hier beter mee omgaan dan de andere. Wie zijn de koplopers, de innovators, de tegenstanders en wat zijn hun verhalen?

De Friese flora en fauna

Door de afnemende biodiversiteit, de klimaatproblematiek en de discussie rondom stikstof worden we ons steeds meer bewust van de Friese flora en fauna. Maar wat is dit precies? Welke flora en fauna zijn typisch Fries? Hoe is dit ontstaan en waarom is het zo belangrijk?

Nieuwe of Friese identiteit

Dit thema gaat over zowel oude, als nieuwe (migratie)stromingen in Friesland. Denk aan geboren en getogen Friezen of nieuwkomers. Welke verhalen hebben zij te vertellen en wat weten we over hun geschiedenis? Als het gaat om identiteit kunnen we nog veel van elkaar leren.

Spiritualiteit en geloof

Friesland is een provincie met een opmerkelijke kerkelijke geschiedenis. Hoewel Friezen bekend staan als nuchter, zijn ze regelmatig op zoek naar zingeving. Dat is niet heel gek. Onze toekomst is een raadsel en het is prettig om hier duidelijkheid over te krijgen. Binnen dit thema kijken we naar geloof en spiritualiteit in de breedste zin van het woord.

De Waddenzee en het water

Friesland staat bekend om zijn waterlandschap. Binnen dit thema kijken we naar wat er zich onder en boven water afspeelt. Dit stroomt van de palingoorlog naar het opschonen van Friese meren met een sup.

Hoe de Friezen wonen

Iedereen in Nederland heeft recht op een dak boven het hoofd. Met de huidige wooncrisis wordt er steeds meer naar creatieve oplossingen gezocht. Waar lopen Friese inwoners tegenaan als het gaat om wonen? Wat voor creatieve ideeën hebben zij bedacht? Hoe pakken zij bijvoorbeeld de energietransitie aan?

Algemene informatie

Leen een Fries is een project van Fers. Fers is dé partner van de Friese bibliotheken op het gebied van o.a. leesbevordering, digitaal burgerschap, het versterken van gemeenschappen en meertaligheid. Daarnaast ondersteunt Fers de bibliotheken en andere culturele partners in Fryslân met facilitaire diensten. Leen een Fries is in 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad, opgezet als initiatief van de Friese bibliotheken en Fers. In 2022 is het project volledig vernieuwd, met het huidige Leen een Fries als resultaat.

Team

Thillie Bremer – projectleiding & programma
Esther Kloosterman – marketing & programma
Maarten Dikken – fotografie
Sanne Terpstra – productie
Jelle van Gosliga – vormgeving
Daphne Smets – podcasts interview en edit 2023
Ira Helfferich – podcasts mixing en mastering
Esker van de Werken – podcasts muziek
Joran de Boer – podcasts interview en edit 2022
Diederik Dijkstra – website

Leen een Fries werkt samen met o.a. de Friese bibliotheken, Omrop Fryslân, Tresoar, Yung Frysk, NDC Mediagroep, New Noardic Wave, Obe, Sail Harlingen, Simmerdeis, Welcome to The Village.