Skip to ContentSkip to Navigation

Restauratie skûtsje De Jonge Trijntje, geschiedenis turfvaart vanuit achterland (hoogveen) door de Drachtster Vaart. Scheepswerf Buitenstvallaat.

event photo

Vanouds heeft Drachten wat met het water en de scheepvaart.
Scheepsbouw (skûtsjes) en veenafgraving (turf) waren belangrijke peilers voor de bevolking. Het skûtsje De Jonge Trijntje is daar een mooi voorbeeld van. Bekijk de kunst van het maken, de romp van zo'n schip, het varen zonder motor en het leven aan boord in de kleine roef.
Hou het product TURF eens in de hand en zie hoe de vaart weer tot in het dorp loopt.

Talen
Duits, Engels, Fries, Nederlands
Reageert
Binnen één week
Locatie
Drachten
Datum
In overleg
Beoordeeld

lef logo
Review door Jeroen op 23 maart 2019

De Jonge Trijntje

Zaterdag , een zonnige, 23 maart 2019 liep ik naar de ligplaats van Trijn en er was meer belangstelling dan ik had verwacht. Ruim 10, 11, 12 mensen wilden een kijkje nemen op de kleine Trijn en er werd een splitsing gemaakt, zodat er 2 kleinere groepjes ontstonden. Heel prettig ...

Zaterdag , een zonnige, 23 maart 2019 liep ik naar de ligplaats van Trijn en er was meer belangstelling dan ik had verwacht. Ruim 10, 11, 12 mensen wilden een kijkje nemen op de kleine Trijn en er werd een splitsing gemaakt, zodat er 2 kleinere groepjes ontstonden. Heel prettig van Trijn heet niet voor niets Trijntje, wat een klein (laag) bootje is het. We werden door onze gids Otto prima over de indertijd gang van zaken (het reilen en zeilen) op de hoogte gebracht. Fijn dat Drachten dit skûtsje met de belangeloze inzet van een leuke ploeg in volle glorie weet te behouden.

Meer over Willem

profile photo

Willem Wilstra

Ex. varensman (o.a.reddingboot schipper) 1940 Geboren in Boornbergum, houdt van deze streek maar meer nog van de zeekant (Peasens-Moddergat). Vaders roots liggen in Waskemeer, uniek gebied aan de rand van de Friese Waterlinie en heide, turfafg...

Bekijk profiel
Sluiten