Skip to ContentSkip to Navigation

Hannekemaaiers

event photo

Heb jij al eens gehoord van de Hannekemaaiers? Ik neem je graag mee voor een wandeling over een historische weg langs het Hannekemaaiers gedenkteken in de buurt van Bakkeveen. Wij lopen een stuk van de route die de Hannekemaaiers van Westfalen naar Friesland aflegden. Terwijl we lopen waar zij liepen, vertel ik je over de geschiedenis van de Hannekemaaiers en het landschap dat zij doortrokken. We kunnen de korte of lange route nemen, dat is aan jou. Stuur me een berichtje!

Languages
Dutch, English, German
Responds
Within one week
Google translate
Location
Bakkeveen
Date
Negotiable
Rated

Review by Peter on July 25, 2018

Het is van alle tijden. Arbeidsmigratie.

Jacob is onze gids vanmorgen. We herkennen elkaar bij aankomst op de afgesproken plaats meteen voor een hartelijke begroeting. Dan beginnen we aan een wandeling door een productiebos met rabatten, langs een tuin met sterrebos, onder sparren en beuken, over zand en leem. Bij een pad dat anders is dan ...

Jacob is onze gids vanmorgen. We herkennen elkaar bij aankomst op de afgesproken plaats meteen voor een hartelijke begroeting. Dan beginnen we aan een wandeling door een productiebos met rabatten, langs een tuin met sterrebos, onder sparren en beuken, over zand en leem. Bij een pad dat anders is dan andere paden komen we op het verhaal van de gastarbeiders van weleer, de Poepen. We lopen waar zij liepen, en we bespreken hun ach en wee. Omdat Jacob hier echt het fijne van weet, hangen we aan zijn lippen en vragen we volop. De geschiedenis komt tot leven, en je ziet ze hier lopen! Een momentje staan we stil bij het Poepekrûs, een sober monumentje opgericht voor Niels de Hannekemaaier daar waar hij werd beroofd en vermoord. Tijdens de Toeristiche Revolutie zijn hier historische sporen gewoon gewist, het monument werd gewoon wat beter in het zicht herplaatst langs het fietspad. Dan passeren we en-passant indrukwekkende oefenschans van zo’n 45 meter doorsnede! Wat een spannend ding! Iets om thuis verder uit te zoeken. We lopen en kletsen terug en verder door het bos en over de streek. Overigens, Jacob is wel “voorzitter van de Hannekemaaiers-commissie Bakkeveen”, maar hij is toch gewoon gebleven! Een fijne kennismaking en een leuke tocht, Jacob! Dankjewel.

Review on event : Hannekemaaiers

More about Jacob

profile photo

Jacob van der Weij

Geboren op 20 juni 1955 te Leeuwarden. Woont in Bakkeveen en werkt als informatiespecialist in de bibliotheek van Drachten. Is voorzitter van de Hannekemaaiers-commissie Bakkeveen.

VIew profile
Sluiten