Skip to ContentSkip to Navigation

Leen Leen voor een rondleiding over zijn kaasboerderij ( met proeverij natuurlijk)

event photo

Hoe wordt kaas gemaakt ? Hoe oud hoort oude kaas te zijn ? En wat is het verschil tussen kaas van de boerderij en kaas uit de fabriek ? Leen vertelt u er alles over tijdens een rondleiding over zijn kleinschalige kaasboerderij. En proef van de speciale kaassoorten die gemaakt worden zoals bijv. de zeeasterkaas. Kaasboerderij de Marlannen ligt in het weidse open terpenland boven Dokkum.

Languages
German, English, Frisian, Dutch
Responds
Within one week
Google translate
Location
Jouswier
Date
Aug. 14, 2018 11 a.m.
Rated

Review by Marco on March 10, 2019

Kaas proeven en koeien kijken!!

Woensdag 19 december (Excuus voor late recensie) Als we het erf opdraaien, krijg ik even een deja vú moment, ik heb toch niet weer met Jan Kloosterman afgesproken over “Oerboeren”, diepe sporen door de modder en panden waarbij een likje verf niet zou misstaan. Mijn moeder, voor de verandering ook ...

Woensdag 19 december (Excuus voor late recensie) Als we het erf opdraaien, krijg ik even een deja vú moment, ik heb toch niet weer met Jan Kloosterman afgesproken over “Oerboeren”, diepe sporen door de modder en panden waarbij een likje verf niet zou misstaan. Mijn moeder, voor de verandering ook eens mee en mijn vrouw kijken elkaar vertwijfeld aan. (beide Steenbok) Ik zet de auto neer en stamp met mijn legerkisten uit de auto in de modder, voorbereiding heeft ook wel wat. Met enige rare hink-stap en sprongetjes weten de beide dames op het tegelpad te geraken. We lopen om het pand en komen in het winkeltje, dat wil zeggen een toonbank en een paar planken. Achteruit de gang klink en een licht gemopper, althans zou klinkt het voor ons. We zien een schim voorbij de deuropening komen naar een ander vertrek, horen wat “potten en pannen”, waarna de “schim” Leen in de deuropening staat en ons gedag zegt. Hij had ons blijkbaar nog niet verwacht. Oke, we waren ook zo’n 20 minuten te vroeg. We volgen hem direct de kaasmakerij in en Leen begint te vertellen over het kaasmaak proces, waarbij er tussen de regels door enige “plaagstootjes” worden uitgedeeld aan de grote commerciële kaasmakers van deze tijd. Leen legt de verschillen uit tussen de “fabrieks” kaas en de ambachtelijke boerderij kaas. We stappen om het pekelbad heen naar de opslag voor de kazen, hier liggen diverse soorten en smaken kaas kort of lang te rijpen. De volgende stap is naar de stal, wat waar zouden we zijn zonder de dames die de melk produceren voor deze prachtige kazen. Het lijkt net of Leen hier in de stal ook meer in zijn element is en/of zich meer op zijn gemak voelt bij die vreemde mensen op zijn erf. Hij verteld honderd uit over zijn dames en uiteraard ook een aantal heren. Hij verteld waarom de boeren niet al het gras met “onkruid” weg moeten maaien, koeien weten immers zelf heel goed wat en vooral wanneer ze welk plantje moeten eten. Ook nu een mooi nieuwtje, althans voor ons, dat je aan de hoorn van de koe kunt zien hoevaak zij heeft gekalfd. Bij terugkomst in de winkel, een aantal kazen mogen proeven. En ja….. dan proef je gewoon het pure product zoals het bedoeld is. Kortom wij gingen met een paar stukken kaas naar huis en ik zou het u absoluut aanraden eens een bezoek te brengen aan deze biologische boer.

Review by Anneke on Aug. 14, 2018

Mooi bedrijf met de lekkerste kaas ooit!

In een wereld van steeds groter en meer is de kaasboerderij van Leen als een oase in de woestijn. Met ons groepje import-Friezen, uit de randstad en uit Eritrea, mochten we uitgebreid rondkijken en leerden we alles over kleinschalig koeien houden en kaas maken. Zonder uitzondering is alles op de ...

In een wereld van steeds groter en meer is de kaasboerderij van Leen als een oase in de woestijn. Met ons groepje import-Friezen, uit de randstad en uit Eritrea, mochten we uitgebreid rondkijken en leerden we alles over kleinschalig koeien houden en kaas maken. Zonder uitzondering is alles op de boerderij van hoge kwaliteit. Van het leven van de koeien, ontspannen grazend in een kruidenrijke wei tot de kaas die Leen zelf maakt. Die kazen, puur, met kruiden of pepers, zijn zo smakelijk dat je nooit meer supermarktkaas wil eten. Is dat dan misschien het enige nadeel van de kennismaking? Niets daarvan, Leen staat wekelijks op markt in Leeuwarden. We weten hem voortaan te vinden.

More about Leen (!)

profile photo

Leen (!) van Zelderen

kleinschalige, op natuurvriendelijke manier werkende boer die de melk van zijn koeien verwerkt tot diverse kaassoorten.

VIew profile
Sluiten